Za osteoporozo na svetu trpi okoli 200 milijonov ljudi, po ocenah strokovnjakov samo v Sloveniji več kot 140 tisoč. V starosti nad 50 let bo osteoporozni zlom utrpela vsaka tretja ženska in vsak peti moški. Gre za bolezen, zaradi katere postanejo kosti krhke in lomljive. Take kosti se hitreje zlomijo, že majhen padec lahko povzroči zlom. Osteoporoza ne boli in večina ljudi ne ve, da jo ima, dokler se kost ne zlomi. Takrat je bolezen že zelo napredovala. Zlom zapestja je po navadi prvi opozorilni znak osteoporoze. Zlomi vretenc zmanjšujejo gibljivost, spremenijo zunanji videz (zmanjšanje telesne višine, ukrivljen hrbet) in so vzrok za bolečine v hrbtu.

Najnevarnejši zlom zaradi osteoporoze, je zlom kolka, ki običajno spremeni življenje bolnika. Zaradi zloma kolka celo umre kar 20 % bolnikov že v prvem letu po zlomu. Preden se kost zlomi, osteoporoza ne povzroča nobenih težav, zato jo imenujemo “tiha bolezen”. Osteoporozo odkrijemo s rentgensko preiskavo, ki jo imenujemo denzitometrija (DXA). Preiskava je neboleča in varna, saj je sevanje izrazito majhno. Denzitometrija na vašo pobudo oziroma na priporočilo vašega zdravnika opravimo v naši ambulanti. Za preiskavo potrebujete napotnico osebnega zdravnika ali storitev opravite samoplačniško.

Najmočnejše orožje v obrambi pred razvojem osteoporoze so močne kosti. Kostna masa se veča do približno 30. leta starosti, nato se začne počasi manjšati. Kakšno maksimalno kostno maso bomo dosegli, je v 60-80 % odvisno od naših genov in od spolnih hormonov (moški imajo močnejše kosti kot ženske). Sami pa lahko pripomoremo k večji kostni masi v 20-40 % s pravilno prehrano in zdravim načinom življenja – z redno telesno aktivnostjo in opuščanjem slabih razvad kot sta kajenje in prekomerno uživanje alkohola. Kalcij in vitamin D sta nujno potrebna za gradnjo zdravih kosti: kalcij se vgrajuje v kosti in jim daje trdnost, vitamin D pa omogoča prehod kalcija iz črevesja v kri in kosti. Zdravljenje osteoporoze je pomembno zato, ker z njim preprečujemo zlome kosti.

Pri tem so nekatera zdravila bolj, druga pa manj učinkovita. Za vsa zdravila velja, da jih je treba neprekinjeno jemati vrsto let. Bistveno bolj so učinkovita, če med njihovim jemanjem svojim kostem zagotovimo tudi dovolj kalcija in vitamina D ter redno telovadimo. Pomembno je, da zdravila za zdravljenje osteoporoze, vključno s kalcijem in vitaminom D, jemljemo redno in po navodilih zdravnika ali farmacevta.

Pokličite nas  02 536 10 60

ali na pišite preko spletnega obrazca