Trombocitna plazma

je izraz za frakcijo človeške plazme s koncentriranimi trombociti: PRP-Platelet Rich Plasma.

V PRP ne najdemo samo trombocitov, temveč plazma vsebuje tudi pomembne rastne faktorje in vaše lastne matične celice, ki v nadaljevanju stimulirajo obnovitvene, regeneracijske procese, zavirajo škodljiva vnetja, zmanjšajo bolečino, pospešujejo tvorbo kolagena, zvišajo kostno maso in pospešujejo celjenje mišic in tetiv.

Po aplikaciji PRP v sklepe, ali druga tkiva se v vašem telesu odvijajo popolnoma naravni in učinkoviti obnovitveni procesi.

Ker pri postopku PRP uporabljamo vašo lastno kri, v svoje telo ne vnašate tujih ali sintetičnih kemikalij in s tem ne povzročate stranskih učinkov. PRP terapija se že več kot 20 let uporablja v ortopediji, športni medicini, nevrologiji, ginekologiji, urologiji, zobozdravstvu, plastični kirurgiji, implantatih mehkega tkiva…

Indikacije za PRP terapijo v ortopediji:

  1. Obraba sklepa (osteoartritis)
  2. Kronične bolečine v tetivah in mišicah
  3. Akutne poškodbe mišic in ligamentov
  4. Podporno zdravljenje po operativnih posegih na sklepih, mišicah, tetivah…
  5. Okvara medvretenčne ploščice
  6. Vnetje živca
  7. Poškodbe meniskusa v kolenu ali labruma v ramenu

PRP terapijo NE priporočamo pri Sy disfunkcije trombocitov, kritične trombocitopenije, hemodinamske nestabilnosti, hiperfibrinogenemie, avtoimunskih bolezni, sepse, akutne in kronične okužbe, nosečnosti, kroničnih bolezni jeter,  antikoagulacijske terapije, rakavih bolnikih, pri zdravljenju z kemoterapijo…

PRP terapija je varna, učinkovita, dolgotrajna in preprosta. Pred PRP terapijo je potrebno narediti ustrezno diagnostično obdelavo in zagotoviti sterilne pogoje po načelih kirurške asepse. Največ dokazov o učinkovitosti PRP terapije je pri obrabi kolena in bolečinah v komolcih.

Večinoma so pri obrabi sklepov, potrebne 3 injekcije v razmikih 14 dni. Po aplikaciji PRP lahko nastane manjša oteklina,  prehodna bolečina ali rdečina, ki po navadi v enem dnevu izgine. V tem primeru priporočamo lokalno hlajenje in po potrebi analgetik. Po terapiji lahko bolnik izvaja normalne dnevne aktivnosti, med zdravljenjem pa ne sme prejemati nesteroidnih antirevmatikov ali sistemskih kortikosteroidov. PRP terapija ne vpliva na psiho-fizične sposobnosti športnikov in ni na listi prepovedanih postopkov zdravljenja (WADA- svetovna antidopinska agencija).

Strokovni članki o PRP terapiji: